Göra båten vårfin

Nu i april och maj så är det dags att göra båten vårfin. Det du kanske inte gjorde i höstas, det ska du göra nu. Det går lätt att göra, bara du har rätt redskap och bra hjälpmedel 

Först ska du se till att kontrollera hur statusen är på bottenfärgen på båtbotten. Gör grovjobbet först och tänk på att bra förarbete ger bra resultat. Bottenfärgen kan tas bort på flera sätt. Är färgen lös räcker det med att skrapa bort den gamla färgen och ev slipa ytan slät efteråt. Vill du ta bort all färg, så finns olika färgborttagningsmedel som underlättar arbetet. 

När ytan sedan är slät och fin är det dags att bottenmåla. Måla gärna då det är en varm dag utan hängande regnmoln. Allt slipdamm skall vara avtorkat. Måla hela botten en gång. Dubbla lager vid vattnenlinjen och vid utsatta ställen.

Andra saker att se över

Det kan vara läge att kolla motorn och byta tändstiften. Då går motorn jämnare. Se även över kablarna så inget är torrt och i dåligt skick. Kolla även batteriert. Den ska vara ren, i bra skick samt att de får inte ha börjat oxidera. 

Kolla vattennivån i batteriet. Kontrollera polerna och smörj dem eventuellt med lite fett. Se till så batteriet sitter väl fastspänt

Rengör hela båten. Använd vax-schampoo om du vill få en tåligare yta. Kontrollera om lister behövs bytas om de är torra och spröda. Kontrollera skrovgenomföring så de håller tätt och om de eventuellt behöver smörjas. Gå även igenom övrig utrustningen på båten. Är spisen OK? Fungerar toaletten som den ska och så vidare. Kolla även så att du har ett bra skydd om olyckan är framme. Kontrollera flytvästarna, se till att du har brandsläckare, nödsignaler, förbandsväska, och ficklampa.

7 Apr 2020